tisdag 7 december 2010

GORILLA

Gorillan - den största arten i familjen apor. Den är bredaxlad, väger över 200 kg och är så stark att den kan vända ut och in på ett bildäck. Honan är ungefär hälften så stor som hanen. Gorillan delas in i två arter, västlig o östlig gorilla.

VAR?
Gorillan finns i centrala Afrika, i regnskogarna vid ekvatorn.

FÖDA
Gorillor äter frukt, löv och växtskott, men även lite insekter slinker ner ibland.

FIENDER
Gorillan har inte särskilt många naturliga fiender. Ibland händer det att en jaguar tar en gorillaunge, men den främsta fienden är människan som bedriver tjuvjakt och skövlar skogen.













SOCIAL STRUKTUR
Gorillan lever vanligast i en mindre flock på 5-10 individer. Varje flock leds av en stor, äldre hane med silvergrå päls på ryggen, och kallas silverrygg. Silverryggen trummar på bröstet för att uppmärksamma andra gorillor i området var hans flock är och kan därmed undvika att de stöter på varandra och hamna i bråk. Trummandet kan höras på två kilometers avstånd.

Många berättelser om gorillan talar om hur farlig den är, men de är överdrivna. Det har även berättats om gorillor som rövat bort kvinnor och barn, vilket är en myt. Gorillor är faktiskt ovanligt fredliga och det är oftast lugnt i flockarna. De hälsar på varandra genom att ta i hand, kramas eller gnugga varandras näsor. Gorillahannar anfaller bara på allvar när hans flock är i fara, annars är det för det mesta tomt hot. En arg gorilla rusar runt och vrålar, rycker upp växter ur marken, visar hörntänderna och slår sig för bröstet. De kommunicerar akustiskt, visuellt med ett avancerat kroppspråk och kemiskt (avger dofter vid ex rädsla). Silverryggen kan exempelvis med kroppsspråket avbryta ett bråk mellan två ungar bara genom att titta på dem! (hehe, respect!)

När gorillan ska till att sova flätar den ihop en säng med trädgrenar till en plattform och fodrar den med blad. Sedan kan den ligga där uppe i träden utan att behöva vara rädd för att trilla ned.

ARTER & STATUS
Gorillan delas upp i två arter och båda dessa i två underarter. Hur pass hotad gorillan är skiljer sig mellan arterna, men de är antingen hotade, starkt hotade eller akut hotade.













Lite fakta o trivia i siffror:
Hannen blir runt 165-180 lång
Har en skulderbredd på ca 95 cm (hanen)
Lever i ca 30-35 år
Honorna blir könsmogna vid 7-8 års ålder
Hanarna blir könsmogna vid 11-12 års ålder
Honan är dräktig i 8 1/2 månad
Ungen väger ca 2 kg vid födseln
Diar i ca 2 år
Ungen följer mamman i ca 3-4 år

Inga kommentarer: