måndag 20 december 2010

PAVO CRISTATUS

"Vanlig" blå påfågel - en av de största arter bland hönsfåglar, som bl a använts som prydnadsfågel. En otroligt vacker fågel med en fjäderskrud i underbart skimrande färger och en lång fjäderstjärt försedd med vad som ser ut som ögon. Men det är bara hanen som som bär de vackra färgerna,  honan är något mindre, saknar fjäderstjärten och är mera brungrå.

Påfågeln är kraftigt byggd, har litet huvud med fjädrar som sticker upp, långa ben och korta vingar. Att honan inte har lika vackra färger i sin fjäderskrud är till en fördel då hon blir svår att upptäcka när hon ligger gömd och ruvar på sina ägg.

VAR?
Påfågeln lever i skogsområden i Pakistan, Indien och Sri Lanka, där har den sin ursprungliga utbredning. Men den har förts med till länder runt om i världen, till bl a botaniska trädgårdar och parker. På 1600-talet kom fågeln till Sverige för att försköna kungens och adelns slottsparker.

FÖDA
Deras mat består av smått och gott som frön, bär, insekter, maskar och även mindre ormar.

SOCIAL STRUKTUR & BETEENDEN
Påfågeln lever i små grupper med en hane och tre till fem honor. Hanen utstöter ett starkt skrik, en mycket effektiv varningssignal vid fara.

Den långa, platta stjärten får hanen först vid tre års ålder och på sensommaren tappar han sina ca 150 stjärtfjädrar, som sedan växer ut på nytt nästföljande år. Trots sin långa och tunga stjärt kan påfågeln flyga och den övernattar uppe i träd. Den flyger dock sällan då det mest blir korta och klumpiga sträckor. Men den är duktig på att springa.



















Hanen använder sin långa stjärt till att imponera på honor, genom att med starka muskler lyfta på och breda ut stjärtfjädrarna till en stor solfjäder, som han skakar så det rasslar om dem. Men av någon märklig anledning försöker hanen vända baksidan mot honan, som inte är lika färggrann, fast då springer honan bara runt för att få se den vackra framsidan.

ARTER OCH STATUS
I och med att påfågeln är så vanlig som prydnadsfågel är den inte hotad.
Det finns två påfågelarter, vanlig blå (pavo cristatus) och grönhalsad (pavo muticus), som i sin tur har flera underarter (bl a vit påfågel).

Lite fakta och trivia i siffror:
Lägger 8-15 ägg
Äggen ruvas i ca 1 månad
Kan bli 15-20 år
Tuppen blir ca 250 cm lång med stjärten

Inga kommentarer: