söndag 26 december 2010

TROCHILIDAE

Kolibrin - innehar bl a rekordet världens minsta fågel. Fjäderdräkten är hos de flesta kolibriarter mycket färggrann, särskilt hos hanarna. De flesta har en lång näbb och lång tunga.

Den är helt unik bland världens fåglar, dels för att den är så liten, sedan har den en utmärkt flygförmåga med ett antal skarpa flygtekniker. Dessa egenskaper gör att den mera påminner om en insekt än om en fågel. Den är otroligt snabb och har så extremt täta vingslag att det surrar som en humla om den. Rekordet ska visst ligga på 200 vingslag i sekunden! Den kan flyga framåt, vertikalt upp och ner, "stå stilla" i luften (en teknik som kallas för hovra eller ryttla), och är den enda grupp av fåglar som kan flyga baklänges. Generellt har de större arter kolibier lägre antal vingslag och mindre arter högre.

VAR?
Kolibrin förekommer främst i Sydamerikas regnskogar, men finns även i öknar och bergsområden. Världens kolibri-tätaste land är Ecuador.

FÖDA
Deras mat består mest av söt nektar från blommor som de suger i sig med deras specialutvecklade näbb och tunga. De har en stor aptit, då de måste äta halva sin kroppsvikt i rent socker varje dag för att klara sig. Blommorna är därför mycket viktiga för kolibrin, men även kolibrin för blommorna, för när kolibrin suger nektar fastnar det pollen på huvudet som sedan sprids vidare till andra blommor. Det har i flera olika tester visats att kolibrin har bättre minne än de flesta fåglar. Den kan komma håg just var det finns mycket nektar och hur ofta blommorna fylls på.

ARTER
Familjen kolibrier är väldigt stor, med omkring 300 olika arter, fördelade i över 100 olika släkter. Den minsta kolibrin, Mellisuga helenae eller bikolibrin, är endast ca 5 cm lång och väger omkring 1,8 g! Den största kolibrin är jättekolibrin, den är 20 cm lång och väger 20 g, ungefär samma storlek som en svala.


Lite fakta och trivia i siffror:
Slår upp till 80 vingslag i sekunden!!!
Det finns mer än 300 olika arter!
I Ecuador finns 163 olika arter
Väger från 2-20 g beroende på art
Har ca 1000 fjädrar

Inga kommentarer: